Fem frågor att besvara inför din första digitala annonsering.

Denna text riktar sig till dig som är sugen på att börja med digital annonsering, specifikt annonsering på sociala medier (Instagram, Facebook, Pinterest, Snapchat, TikTok). Kanske är du nystartad eller så har du hållit dig till andra former av marknadsföring tidigare. Den digitala marknadsföringsvärlden är stor och kan verka som ett stort projekt att ta sig an. Men som med allt – det gäller bara att ta första steget. Eller i detta fall - fem! Här kommer fem frågor att besvara inför din första digitala annonsering.

Fråga Ett: Vad är ditt mål? Och är det rimligt med tanke på din budget… 

Fråga dig vad du vill åstadkomma med den digitala marknadsföringen? Troligtvis tänker du nu på något av följande: varumärkeskännedom, försäljning eller att växa i nya marknader. Allt det är möjligt - men det kostar. En digital marknadsföringsbudget kan vara hur stor som helst och ändå inte räcka till. Om din vision när du började läsa var att du skulle kicka igång en kampanj med 100 kronor om dagen i tre marknader och på fyra olika kanaler så är jag ledsen att krossa dina drömmar. 

Trist, jag vet! Men jag förstår att det är svårt att veta vad som är mycket och vad som är lite budget. Det är ju trots allt där vi experter kommer in i bilden. Vill du ha hjälp med din digitala marknadsföring är det bara att slänga iväg ett mail (lisa@awelin.com). 

Fråga Två: Vem är din kund? Vem din kund är har du säkert redan lite koll på. Ju bättre koll du har desto bättre blir din annonsering. Den digitala annonseringen blir mer och mer AI- och algoritmbaserad så Metas intresseinställningar blir mer och mer irrelevanta. Det betyder dock inte att du slipper målgruppsanalysen. För alla de insikter du kan dra om dina kunder använder du dig av när du skapar dina annonser. (Läs fråga tre)

Fråga Tre: Hur ska mina annonser se ut?  Det kan inte ha undgått någon att content är bland det viktigaste just nu. Tiden när man kunde slänga upp vilken bild som helst med en logga är förbi. Så vad är bra content? Först och främst behöver två frågor besvaras; 1. Vem ska annonsen tilltala? och 2. När under köpresan ska annonsen visas?

Är det en småbarnspappa från förorten som älskar att spela golf men aldrig har tid för det som ska se din annons? Utforma annonsen så att den tilltalar honom. Är det den trendiga innerstadstjejen som löptränar och älskar skönhet som ska se annonsen? Utforma annonsen så att den tilltalar henne. Samma produkt kan ha många olika uttryck och på så sätt hitta rätt kund. 

Beroende på när kunden ser din annons bör den ha olika uttryck och fokus. För att bryta ner det så enkelt som möjligt så bör du ha en annons vars fokus är varumärkesbyggande, denna kommer många kunna se för en billigare peng och målet med annonsen är att sätta er som brand på kartan hos kunden. Du bör ha en annons som driver in trafik till din hemsida. Kanske är kunden inte helt redo att göra ett köp än men ett intresse har väckts och kunden vill utforska ditt sortiment. Den tredje annonsen är den köpdrivande annonsen. Utan att nödvändigtvis vara “krängig” så ska annonsen uppmana till köp. Övertyga kunden i bild och text och lägg gärna till ett enkelt “köp nu”. 

Fråga Fyra: Är mina resultat mätbara? Hur ska du kunna se hur galant din kampanj går om din mätning inte är på plats?  Mätning är underbart när det är på plats men det kan vara ett projekt att få till ibland. Det finns många andra som har skrivit guider om hur du ska sätta upp mätning rätt så jag länkar några här så får du fortsätta den läsningen på annat håll. Meta pixel, Snapchat pixel, Pinterest tag, Tiktok pixel, Google analytics 4.

Fråga Fem: Är min landningssida optimerad? När du driver in trafik till din hemsida vill du se till att platsen de landar är optimerad för den action du vill att de ska ta. Jag tror du någon gång varit med om att du klickat dig vidare på en annons och ganska snabbt klickat bort dig från siten för att det inte var det du förväntade dig att se när du klickade. Om ditt mål är att kunden ska köpa en produkt från dig vill du minska antalet klick till köp till största möjliga mån. Om ditt mål med annonsen var att väcka intresse, bör landningssidan ha med dina USPar, dina snyggaste bilder och produkter, kanske reviews eller andra incitament som övertygar köp hos just dig. 

Den digitala marknadsföringsvärlden är absolut stor men börja smått och bocka av en sak i taget. Halvdant förarbete leder aldrig till succé. Vill du ha någon att bolla med eller hjälp på traven med detta så är det bara att höra av sig. Lycka till!

Next
Next

Awelin has been named a 2024 Google Premier Partner